Eng | Рус | Est

YIN JOOGAST

Mis on Yin jooga?
Yin jooga on passiivne praktika, mis põhineb asanate järjestusel, milles püsitakse pikka aega (2-20 minutit).
Tänu kestvale viibimisele igas asanas hakkavad tööle ja vabanevad väga sügavad koekihid, mis reeglina ei aktiveeru joogapraktika ajal. Nendega koos vabanevad ka energeetilised blokid, tõusevad esile ja transformeeruvad blokeeritud emotsioonid.

Taoline Yin jooga lähenemine toob endaga kaasa ülimalt sügava töötluse ja puhastuse emotsionaalsel, energeetilisel, füüsilisel ja psühholoogilisel tasandil.

Teke ja ajalugu
Yin jooga praktika on rajatud hiina ja india kultuuride sümbioosil, mille alustaladeks on dao süsteem ja hatha jooga, tšakrate ja energiakanalite õpetus. Yin jooga kaasajastus 1970tel tänu võitluskunstide meistri ja dao jooga õpetaja Paulie Zink´ile. Tänapäeval arendavad aktiivselt seda joogasuunda sellised õpetajad nagu Paul Grilley, Sara Powers, Bernie Clark.

Filosoofia ja põhimõtted

Yin jooga põhimõtted tulenevad dao süsteemist, mis põhinevad maailma duaalsuse kontseptsioonil, kahe alguse – yin ja yang – olemasolul, mis tekkisid ühisest energiavoolust Qi. Kogu maailm, kaasa arvatud inimene, koosneb yin ja yangist: päike ja kuu, taevas ja maa, liikumine ja paigalseis, päeva ja öö vaheldumine, soe ja külm, sisse- ja väljapääs. Inimkehas Qi energia (hiina kultuuris) või prana (india kultuuris) voolab piki meridiaane (hiina kultuuris) või nadi-energiakanaleid (india kultuuris) tšakrast tšakrasse. Meridiaanid on kui niisutuskanalid, mis paiknevalt tihedalt ümber kogu inimkeha. Inimese energia voolab piki kanaleid sidekoes igasse meie keha rakku. Yin jooga praktika puhastab neid energiakanaleid, Yang jooga suurendab energiavoolu nendes kanalites.
Kaasaegne meridiaanide teooria vaatleb samuti inimese füüsilist keha lähtudes yin ja yangi duaalsuse printsiibist: lihased on yang, sidekude – yin.
Harjutuste loomisel on äärmiselt oluline arvestada kudede omadustega. Sidekudet saab väga hästi mõjutada aeglases režiimis – passiivsus ja pikaajaline keha hoidmine asanas annab parima mõju jäigale sidekoele. Lihaste treenimine eeldab aktiivsemat koormust – liikumist ja kordamist.

*Sidekude on organismi kõige olulisem tugi- ja kaitsekude, kõigi tema tugi- ja sidestruktuuride alus. Laias mõistes on see mitme koe kooslus, millest kujuneb sidekoeline struktuur – luud, kõõlused, sidemed, pärisnahk ja veresooned. Kuni 50% kogu inimorganismi massist koosneb sidekoest. Iga rakk, iga organ on ümbritsetud sidekoega.

Yin jooga praktika
Yin jooga praktika on suunatud tööle sidekoega. Asanate pehme ja lõdvestunud sooritamine pikas ajavahes (alates 2 minutist) võimaldab ohutult mõjuda sidekoele oma keha raskusjõu abil.
Võtmekoht Yin jooga asanate sooritamisel on täielik nende lihaste lõdvestumine, millega tehakse parasjagu tööd. Kui lihas on pinges, võtab ta enda kanda kogu raskuse ning sidekude jääb puutumata. Sel juhul kaotab Yin lähenemine kogu mõtte. Yin jooga asanatest väljumist tuleb sooritada aeglaselt ja hoolikalt.

Neli põhiprintsiipi
Praktiseerides Yin joogat tasub lähtuda järgmistest printsiipidest:
- optimaalselt mugav intensiivsuse tase
- kohalolek harjutuste sooritamise ajal
- pikaajaline püsimine poosides
- ettevaatlik väljumine asanast

Кuidas tund toimub
Tundides töötatakse keha alumise osaga (puusad, vaagen, reieluu siseosa), lülisamba nimme- ja rinnaosaga, rindkere ja õlavöötmega. Just nendes piirkondades on kõige enam sidekudesid. Iga asanat hoitakse keskmiselt 3-6 minutit. Seejuures on lihased täiesti lõdvestunud. Keskendutakse hingamisele ja oma emotsioonide jälgimisele.
Tundides kasutatakse abivahendeid: padjad, bolsterid, plokid.
Yin jooga praktika on külm praktika, seega on soovituslik riietuda soojalt, kuid riided ei tohiks piirata liikumist.

Regulaarse praktika eelised
-Lõdvestab sügavaid sidekoe kihte
- Suurendab liigeste liikumise võimet
-Aktiveerib vereringet ja parandab painduvust
- Tervendab selga, vabastades selgroogu
- Suurendab energia liikumist, vabastab energeetilistest blokkidest
- Parandab siseorganite ja immuunsüsteemi tööd
- Harmoniseerib emotsionaalset enesetunnet
- Vabastab stressist ja rahutustundest
-Õpetab kuulama oma keha ja võtta rahulikult vastu kõik tekkivad aistingud

Vastunäidustused
Liigesehaiguste puhul soovitame eelnevalt konsulteerida arstiga

Õpetaja
Olga Batuhtina

Peterburi tee 46, k.309, Tallinn
info@shakti.ee
(+372) 5569 5507
Shaktihouse OÜ
IBAN EE552200221053564013
Copyright © 2022 Shakti.ee  •  All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram